fbpx

10 waardevollle tips om de winter door te komen

auto rijden in de winter: 10 tips

Alsof Elsa uit Frozen flink te keer is gegaan – niet alleen het noorden – maar het hele land is inmiddels gepakt door de vrieskou. Vaders en moeders brengen hun kroost net iets te laat naar school. Collega’s en bazen zijn verrast, net als al het andere werkend volk op de weg. En een enkeling komt erachter dat de accu zijn langste tijd heeft gehad. We geven je 10 waardevolle tips om de winter door te komen, maar zoals geldt voor zoveel dingen; wees vooral voorbereid. Kijk een avond van tevoren naar het weerbericht en houdt er rekening mee dat alles de volgende dag alles een kwartier tot een half uur vertraging heeft.

1. Zorg dat de ruiten van de auto ijsvrij zijn in de winter

Dat klinkt logisch, omdat je anders niets ziet, maar regelmatig gaan mensen de weg op met een klein stukje zicht en de verwarming op hoog. Dat levert levensgevaarlijk situaties op, veel stress en eventuele boetes die oplopen tot 400 euro als meneer de agent oplet! Dus zorg dat de ruiten ijsvrij zijn.

2. Zorg dat sneeuw ook verwijderd wordt

Voor jezelf en medegebruikers is het veilig om ook sneeuw te verwijderen. Onder het rijden kan sneeuw op je motorkap ineens omhoog komen en op je voorruit slaan waardoor je mogelijk schrikt. Maar ook hele plakkaten sneeuw/ijs kan terecht komen op de auto achter je.

3. Check je ruitenwissers in de winter

Voordat je de weg op gaat is het slim om de ruitensproeier te checken; is het reservoir bijgevuld met anti-vries? Werkt het sproeisysteem? Zijn de ruitenwissers goed op orde? Je hebt zo een stuk wisser op je voorruit en een stuk op je ruitenwisser als je de ruitenwisser omhoog haalt om te krabben.

4. Rubbers van deuren en ramen

Maak deze goed schoon en smeer ze in met een vette substantie. Dit voorkomt het vastvriezen er van.

5. De juiste banden

In veel landen, zoals in Duitsland, zijn winterbanden verplicht en worden verzekeringskwesties ingewikkeld als er ongelukken gebeuren. In Nederland en België bestaat hiervoor geen wetgeving. Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling en hebben daardoor beter grip op de weg in de winter.

6. Een goed werkende accu

De vrieskou verklapt vaak staat van de accu. Zodra het koud is, levert de accu minder stroom. Gemiddeld gaat een accu 4 tot 5 jaar mee. Mocht je twijfelen over de staat ervan, laat dan de zuurgraad doormeten bij je autogarage en kijken of er corrosie zit op de polen. Ga er daarnaast verstandig mee om. Belast de accu niet teveel door allerlei verbruikers van elektra aan te zetten voordat je gaat krabben.

7. Handrem

De auto in de 1e versnelling of in de achteruitversnelling voorkomt dat de handremkabel vastvriest. Dat gebeurt meestal bij 6 graden vorst. Heeft je auto een elektrische (automatische) handrem, dan is het verstandig om deze functie uit te zetten. Gebeurt het toch, trek dan de handrem extra aan zodat het ijs breekt of ander laat de auto warm worden.

8. Bescherming auto

IJs, sneeuw en strooizout zijn niet vriendelijk voor je auto. Was daarom regelmatig de auto, zodat vooral het strooizout zijn schadelijke werk niet doet en je lak beschadigd. Een waslaag biedt daarnaast nog eens extra bescherming.

9. Rijden

Pas je snelheid aan, ook als je winterbanden hebt. Een lagere versnelling gebruiken dan gebruikelijk geeft doorgaans meer grip en dwingt je tot langzamer rijden. Maak geen plotselinge stuurbewegingen om doorglijden van de auto te voorkomen. En probeer gas en koppeling goed te doseren bij het wegrijden of rij weg in de 2e versnelling.

10. In het geval dat

Als je dan door de kou langs de weg komt te staan, is het raadzaam dat er in de achterbak een deken of dikke jas ligt om jezelf warm te houden.