fbpx

Autoroutes die je niet wilt missen

Autoroutes

Het is voorjaar en een groot aantal mensen komt in actie. De tuinen worden weer eens onder handen genomen, de wintergarderobe wordt ingewisseld voor zomerse setjes en ja, ook de auto’s krijgen een goede wasbeurt. Althans, dat merken wij. Niet vreemd, want tenslotte nodigt het voorjaar uit om er op uit te trekken. Waar het in de winter niet altijd een plezier is om in de auto te rijden, kan rijden in mooi weer een genot zijn! Daarom zetten we 3 autoroutes in het zonnetje die je niet mag missen.

Autoroutes: 1. De Romantische Strasse (380 km)

Neuschwanstein autoroutes

De Romantische Strasse is een van de populairste toeristische routes in Duitsland. Deze 385 kilomter lange route loopt van de rivier de Main tot aan de Duitse Alpen en werd in 1950 opgezet.

Veel toeristen en bezoekers krijgen een romantisch gevoel bij het zien van de pittoreske middeleeuwse stadjes en het bijzondere sprookjeskasteel Neuschwanstein. Vandaar de naam Romantische Strasse. De Romantische Strasse biedt cultuur, gastvrijheid, geschiedenis en natuurschoon. Op de route van Würzburg naar Füssen aan de voet van de Alpen kom je verschillende landschappen tegen. Van rivierdalen tot bossen en van groene weiden tot witte Alpentoppen, maar bezoekers zijn echter het meest onder de indruk van de perfect bewaard gebleven stadjes en dorpen zoals Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbuhl waar het middeleeuws ademt.

Ondanks dat op 31 maart 1945 het oostelijke deel van Rothenburg ob de Tauber zwaar beschadigd raakte bij een bombardement en 40 procent van de stad verwoest werd, bleef het belangrijke centrum gespaard. De stad is middeleeuws gebouwd en is een toeristische trekpleister geworden. Dat geldt ook voor Dinkelbuhl, een volledig ommuurde stad.

Automobilisten volgen eenvoudig de bruine bordjes van de Romantische Strasse welke de dorpjes en stadjes met elkaar verbinden.

Autoroutes: 2. De Route des Villes fortifiées (580 km)

De route van de versterkte steden. Voor de Fransen was de noordgrens van Frankrijk een zwakke plek, omdat er geen natuurlijke verdedigingsschermen waren zoals een brede rivier of bergrug. De steden werden daarom door Lodewijk XIV na de verovering van het gebied tussen Boulogne en Le Quesnoy versterkt met zware ommuringen en grachten. Deze steden werden ontworpen door Vauban, de persoonlijke architect van de Zonnekoning. Vooral Le Quesnoy geldt als de proeftuin van Vauban.

Arras autoroutes

Een autorit langs deze vestigingssteden werpt je terug in de tijd waar je langs steden komt zoals Condé-sur-l’Escaut temidden van bossen en aan de rivier de Schelde, Le Quesnoy tussen de open velden van de Cambrésis en het heggenlandschap van de Thiérache. Maubeuge, een voorpost die tijdens de Tweede Wereldoorlog veel heeft geleden waarvan de restanten te zien zijn op zo’n 30 hectare gebied aan de linkeroever van de Sambre.
In Avesnes hoor je elk kwartier een van de mooiste carillons van Noord-Frankrijk. Ook doe je op deze route de schitterende pleinenstad Arras aan wat vroeger een religieus centrum was. Andere steden zijn Boulogne-sur-mer die zowel Julius Caesar als Napoleon als springplank zagen om Engeland te veroveren, Calais en voormalige handelshaven Gravelines (Grevelingen). Die haven is inmiddels ingewisseld voor die van toeristische plezierhaven.

Autoroutes: 3. Bollenstreek route (60 km)

Bollenstreek autoroutesMinder ver weg maar zeker de moeite waard is de bollenstreek in ons eigen kikkerlandje. Vooral in de maanden tussen april en half mei is de aanblik van de bont gekleurde velden een parel voor het oog. De ANWB heeft hier wegwijzers voor een autoroute door de Bollenstreek geplaatst in een traject van ongeveer 60 km. Tijdens de weekenden is het dan ook erg druk op de wegen rond Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout. Aan de rand van de weg staan vaak stalletjes waar u bloemen kunt kopen.