fbpx

Regen en autorijden: 10 bruikbare tips

regen

Regen, regen en regen. Na het mooie weer van vorige week mogen we nu slechts hopen op enkele opklaringen, zoals vandaag. Dat is Nederland.

Mits je onlangs je auto gewassen hebt en wax gebruikt hebt, zie je perfecte druppels op je auto liggen. Maar hoe ga je om met druppels op de weg? De weg wordt gladder – dat hebben we wel kunnen zien bij Max Verstappen het afgelopen weekend in Monaco – en het zicht verminderd door regenval. 10 waardevolle tips om daarmee om te gaan

1. Vermijd plassen met water door versleten wegdek

Door teveel water tussen wegdek en het profiel van de banden bestaat een grote kans op aquaplaning. Je auto wordt als het ware opgetild en verliest zijn grip op de weg. Vermijd daarom plassen op het wegdek of water dat blijft liggen op de snelweg door spoorvorming.

Remmen werken bovendien beter als ze droog zijn.

2. Controleer je bandenspanning en profiel

Het is daarom belangrijk dat je voldoende bandenspanning hebt op je wielen voor optimale grip. En ook he profiel moet voldoende zijn want de wettelijk voorgeschreven minimale profiel van 1,6 millimeter blijkt zelfs te weinig. Al bij twee millimeter ligt aquaplaning op de loer en bij honderd km/u is op nat wegdek bijna twintig meter meer nodig om de auto tot stilstand te brengen.

3. Handel juist tijdens een slip

Als je in een slip komt dan, ga dan niet overdreven hard op de rem staan want dan glijd je juist door. Laat het gas los, druk het rempedaal gelijkmatig in en stuur de auto de kant op waar je heen slipt. Ontkoppel direct.

4. Verminder je snelheid

Zodra het regent is het verstandig om je snelheid te verminderen. Zo houd je meer tractie op de weg, zodat als er iets gebeurt je je auto beter onder controle hebt. Daarnaast is het mogelijk bij zware regenval de ruitenwissers de regen niet kunnen verwerken, bij lage snelheden gaat dat beter.

5. Houdt afstand

Bij normaal weer is afstand houden aanbevolen, bij regenval is dat noodzakelijk. Je zicht verminderd, je grip verminderd en regen vraagt nu eenmaal om rustig rijgedrag. Voordat je uit de regen in de auto stapt, is het raadzaam om je schoenzolen droog te maken op de mat, zodat je ook grip hebt op de pedalen.

6. Zet de airco aan en de achterruitverwarming

Je kent het wel. Zware regenval en de autoruiten beslaan aan de binnenkant in no-time. Frisse lucht en goed ventilatie zorgt dat condens geen kans krijgt. Om de achterruit condensvrij te krijgen zet je de achterruit verwarming aan.

7. Gebruik geen cruise control

Rijden met nat weer vereist aandacht en oplettendheid. Het gebruik van Cruise control kan de reactietijd tot remmen en gas geven nadelig beïnvloeden. Gebruik die bij slechte weersomstandigheden dus niet.

Blijf uit de buurt van bussen en vrachtwagens

Grote voertuigen verplaatsen meer water met als gevolg dat de grote hoeveelheden water het zicht kan belemmeren. Probeer bussen en vrachtwagen daarom te ontwijken door er vooral niet achter te blijven rijden en deze in te halen.

8. Zet je auto aan de kant

Heb je te maken met een echte zware regenval of wolkbreuk, zet je auto aan de kant als dat mogelijk is. Wel zo veilig, want een safety car ga je niet aantreffen op de openbare weg.

9. Schone voorruit

Zorg dat je voorruit schoon is, dan werken je ruitenwissers ook beter en heb je beter zicht.

10. Let op regen op wegdek na periode van mooi weer

Na een periode van droog weer blijven er op het wegdek vaak resten rubber van banden en olie op de weg liggen. Bij een beetje regen, net voldoende om zich te mengen met het vuil en niet genoeg om het weg te spoelen, is de weg daardoor extra glad. Let daar op.