Auto rijden met warm weer. Veel anders?

Het miezerige weer van vandaag hangt samen met het binnendringen van warme lucht. Daarna wordt het weer warm in ons land en krijgen we te maken met een warme late zomer. Lekker toch, erop uit met de auto!

Als automobilist is ook het warme weer, net als bij winterweer, iets om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de bandenspanning. De druk stijgt met alle risico’s van dien. Check ze dus. Niet te hard en niet te zacht.

Oververhitte auto’s

Daarnaast komt het vaak voor dat met warm weer auto’s oververhit raken. Check daarom je koelvloeistof en zorg voor voldoende koelvloeistof. Borstel ook de radiateur schoon. Vliegjes en vuil blokkeren de koelende lucht in sommige gevallen.

Temperatuur in de auto

Heb je het gevoel dat je airco het minder doet? Dat kan, elk jaar verliest de airco 15% van zijn werking door het verdampen van het koelmiddel uit je airco. Één keer in de drie jaar je airco bijvullen is daarom een goed idee. En als de auto geparkeerd staat, laat geen passagiers achter.

Elk jaar lees je weer een onvoorstelbaar verhaal van iemand die zijn kind of hond heeft achtergelaten in een warme auto. Ook al is het maar eventjes DOE HET NIET. Kijk maar naar het volgende filmpje waarin vrijwilligers gevraagd wordt om 10 minuten vol te houden in een hete auto. 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=lnU9uvRe4GA[/embedyt]

Hars

Druppelend hars door het warme weer op je auto lost op in alcohol. Gebruik daarom alcohol om het hars te verwijderen. Let op, probeer eerst op een onopvallende plek zoals de binnenkant van de motorkap en kijk of de lak er tegen kan. Maak vervolgens een stukje doek nat met de alcohol (spiritus of zuivere alcohol) en poets voorzichtig over de hars tot deze is opgelost. Realiseer je dat alle bescherming ook is weggepoetst, zet je auto daarom opnieuw in de was. Gebruik geen commandant, want dan poets je de lak ook weg bij hardnekkige vlekken.

Remweg

De remweg van een auto is in de zomer langer, zeker als je nog winterbanden eronder hebt zitten. Met winterbanden moet je sowieso opletten, omdat de wegligging met warme weer stukken minder is. Ze slijten ook sneller.